fb linkedin twitter rss mail
background psihoutil

 

Telefon: 0721. 349.765                                    Telefon: 0764.443.184                                

E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro          E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro

                              

                                    Empatia

 

.      Empatia este o trăsătură general-umană, un factor esenţial în relaţionarea dintre oameni şi constă în capacitatea de a ne transpune în stările altei persoane, de a ne identifica emoţional şi mental cu aceasta.
.      Spre deosebire de simpatie, care constă în “a simţi cu” sau a fi alături de cineva, empatia înseamnă “a simţi în” sau a tinde spre a trăi viaţa afectivă a altuia.
.     Alchimia empatizării cu o altă persoană implică o serie de “ingrediente”, multiple şi diverse, dozate în proporţii adecvate, ca, de exemplu:

  • Spiritul de observaţie în sesizarea manifestărilor expresiv-emoţionale ale persoanei cu care interacţionăm;
  • Recunoaşterea şi identificarea corectă a manifestărilor emoţionale exprimate prin comportamentele verbale şi nonverbale ale interlocutorului;
  • Sesizarea  contextului social şi situaţional în care se exprimă afectiv şi mental persoana cu care relaţionăm;
  • Descoperirea unui echivalent experenţial între manifestările afectiv-mentale ale presoanei şi cele personale;
  • Experienţă socio-emoţională bogată şi foarte diversă;
  • Imaginaţie proiectivă cu ajutorul căreia ne transpunem afectiv şi mental în stările altcuiva;
  • Capacitatea de detaşare de complexul emoţional şi cognitiv al interlocutorului;
  • Conştientizarea permanentă a faptului că noi nu suntem celălalt şi că doar încercăm să trăim stările acestuia prin intermediul imaginaţiei mediată de experienţa noastră socială.

.      Factorul care are o importanţă cardinală în ecuaţia empatiei este reprezentat de către experienţa socială. Dacă aceasta cuprinde o mare diversitate de interacţiuni sociale, atunci ne va fi mai uşor să empatizăm cu semenii.
.      Cercetări mai recente au descoperit că fenomenul empatiei este mijlocit şi de anumite formaţiuni ale sistemului nervos, alcătuite din aşa numiţii neuroni oglindă, care, atunci cănd sunt activaţi, ne identificăm emoţional şi cognitiv cu  persoana cu care interacţionăm.
.      Empatia, la rândul său, este elementul cheie din componenţa inteligenţei emoţionale sau sociale. Ca urmare a acestui fapt, orice demers serios de formare şi dezvoltare a inteligenţei emoţionale nu poate ignora lucrul asupra empatiei. De asemenea, empatia este ingredientul de bază în repertoriul de abilităţi al multor profesii, cum ar fi şi cele de consilier psihologic şi de psihoterapeut.
.      Având în vedere importanţa empatiei în viaţa socială, în şedinţele de dezvoltare şi optimizare personală, precum şi în cele de consiliere psihologică şi psihoterapie, se pune un accent deosebit pe formarea, exersarea şi perfecţionarea acesteia.

Pentru programări online, la cabinet sau pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi.

.      “Toate sentimentele au loc în inima omului, după cum toate stelele au loc pe cer.”  Victor Hugo

Copyright - S.C.P.P. Patrascu & Pirvan – PSIHOUTIL. Toate drepturle rezervate.
www. psihoutil.ro / Webdesign by Atelier de Web / 07.10.2024 - 01:56