fb linkedin twitter rss mail
background psihoutil

 

Telefon: 0721.349.765                                     Telefon: 0764.443.184  

E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro         E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro

                                             

                                    Timiditate 

 

Ce este timiditatea?                                                                                                                            

.      Timiditatea se referă la sentimentul de teamă, lipsă de încredere sau jenă trăit atunci când  suntem în situații noi sau cu persoane nefamiliare.

.      Este normal, natural pentru cei mai mulți oameni să se simtă tensionați sau emoționați în anumite circumstanțe sociale. Ca de exemplu, a ține un discurs în fața unui auditoriu, a avea un interviu pentru angajare, o conversație cu o persoană învestită într-o poziție de autoritate, o întâlnire cu o persoană atrăgătoare sau pur și simplu cunoașterea unor persoane noi.

Cum se manifestă timiditatea?                                                                                                            

.      În aceste situații, putem avea diverse simptome, ca de exemplu: transpirație abundentă, înroșirea feței, accelerarea bătăilor inimii, tremuratul vocii etc. Aceste simptome se diminuează treptat pe măsură ce ne acomodăm cu situația respectivă. Astfel că, timiditatea nu ne împiedică să realizăm ceea ce ne propunem.

.      Oamenii timizi nu se tem intens că ar putea avea un comportament penibil sau că ar putea fi umiliți de către ceilalți. Și chiar dacă se mai întâmplă să evite situațiile sociale, când este nevoie sau își doresc interacțiuni sociale se descurcă fără prea mari probleme.

.       În concluzie,  sunt foarte puțini oameni care să nu se fi confruntat niciodată în viața lor cu simptome de timiditate și, de cele mai multe ori, în urma situațiilor sociale își dau seama că s-au descurcat chiar dacă au avut emoții.

Cum ne tratăm de timiditate?                                                                                                  

.      Iată câteva sugestii pentru diminuarea simptomelor de timiditate, exersarea abilităților de socializare și sporirea încrederii în sine:

  • Reluați-vă hobby-urile care vă faceau plăcere;
  • Luați legătura cu vechii prieteni, sunați câte o persoană săptamânal;
  • Discutați câte puțin cu aceștia pe site-urile de socializare, apreciați-le postările care vă plac;
  • Dați-vă întâlniri cu persoanele care vă sunt pe plac – într-un parc, la cinema sau la restaurant etc.;
  • Înscrieți-vă la diverse cursuri de grup, mergeți în excursii sau făceți-vă abonament  la o sală de gimnastică unde puteți întâlni persoane noi;
  • Cereți detalii vânzătorilor despre produsele pe care doriți să le achiziționați.                                                                                                                                                         Exercițiul este mama învățăturii, cu timpul veți reuși să comunicați mai ușor.

.        Dacă vă este greu să faceți singur(ă) această schimbare, apelați cu încredere la ședințele de psihoterapie și dezvoltare personală la cabinet sau online.

Pentru programări la psihoterapie sau pentru alte informaţii, ne puteţi contacta.

.      ,,Timiditatea este un dispreț instinctiv al vieții.”  Emil Cioran

Copyright - S.C.P.P. Patrascu & Pirvan – PSIHOUTIL. Toate drepturle rezervate.
www. psihoutil.ro / Webdesign by Atelier de Web / 20.05.2024 - 04:57