Telefon: 0764.443.184 Telefon: 0721.349.765
E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro
Psihoterapie cognitiv-comportamentală
. Psihoterapia cognitiv-comportamentală este validată ştiinţific şi face parte din topul celor mai eficiente terapii de scurtă durată, focalizată atât pe tratarea cauzelor şi simptomelor tulburărilor de anxietate si depresie, cât şi pe dezvoltarea armonioasă a personalităţii fiinţei umane.
. Această formă de psihoterapie complexă este alcătuită din două tipuri de terapii: cognitivă şi comportamentală.
- Terapia cognitivă are ca scop depistarea modalităţilor de gândire iraţionale, care determină emoţii şi comportamente dezadaptative şi înlocuirea acestora cu modalităţi de gândire mai raţionale.
. Principalele tehnici ale abordării cognitive sunt: prezentarea şi explicarea modelului cognitiv al simptomelor, identificarea şi contraargumentarea gândurilor şi convingerilor disfuncţionale.
- Terapia comportamentală are ca scop înlocuirea comportamentelor dezadaptative cu unele mai adaptative şi dobăndirea echilibrului emoţional. Această abordare include tehnici specifice, ca de exemplu: exersarea comportamentelor asertive, desensibilizarea sistematică, tehnici de relaxare şi respiraţie – foarte potrivite pentru detensionarea neuropsihică.
. Orientarea cognitiv-comportamentală se bazează pe teorii şi protocoale de intervenţie la cele mai importante niveluri: cognitiv, emoţional şi comportamental.
. Este o formă complexă de psihoterapie, foarte utilă în tratarea unui spectru vast de probleme, ca de exemplu:
- Anxietatea – nelinişte intensă determinată de îngrijorări, de cele mai multe ori nemotivate, încredere în sine scazută, iritabilitate, agitaţie etc.
- Fobia socială – teama intensă de a vorbi în public, de a te balbâii, frica de a greşi sau de a te face de râs în faţa celorlalţi, frica de critică şi de respingere din partea celorlalţi.
- Fobiile specifice – frica acută de insecte, de câini, de spaţii deschise (pieţe) sau închise (cabina de lift), de înălţime, apă, de a călători cu avionul etc.
- Atacul de panică – stări de sufocare, palpitaţii şi teama unui atac de cord, frica de moarte, teama că îţi vei pierde controlul.
- Tulburarea obsesiv compulsivă – teama extremă de bacterii, spălarea mâinilor într-un mod excesiv, ordonarea lucrurilor şi curăţenie ore în şir, verificări repetate, preferinţe pentru numere/culori speciale, ritualuri, teama de pierdere a controlului, de izbucniri agresive, gânduri şi imagini intruzive (vin împotriva voinţei dvs.) legate de sexualitate, religie etc.
- Depresia – stare de tristeţe profundă, energie scăzută, pesimism, autodevalorizare, dezinteres, anxietate la care se asociază o încetinire psihomotorie şi simptome somatice (constipaţie, anorexie, dureri etc);
- Dezvoltare personală – optimizarea relaţiilor interpersonale, managementul stresului, gestionarea emoţiilor dezadaptative şi dezvoltarea emoţiilor pozitive, o mai bună planificare a activităţilor şi a timpului.
. Succesul psihoterapiei depinde de calităţile şi profesionalismul psihologului, de modul în care acesta aplică tehnicile cognitive şi comportamentale, dar mai ales de dorinţa şi motivaţia persoanei de a realiza cele mai potrivite, funcţionale schimbări în propria sa viaţă.
Pentru informaţii suplimentare sau pentru programarea şedinţei, vă rugăm să ne contactaţi.
. În mintea dumneavoastră puteţi sădi gânduri pozitive sau negative. Puteţi decide să fiţi fericit prin înlocuirea gândurilor negative cu gânduri raţionale. Mintea este asemenea unei grădini. În ea pot creşte fie buruieni, fie flori.