Telefon: 0764.443.184 Telefon: 0721.349.765
E-mail:gabriel.pirvan@psihoutil.ro E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro
Stresul
Aici puteţi da clic pentru a vă informa despre insomnie.
Daţi clic aici dacă v-aţi confruntat şi cu simptome ale tulburării de stres posttraumatic.
Ce este stresul?
. Stresul apare atunci când trăim schimbări majore în viața personală și/sau profesională, percepem greșit problemele, le maximizăm, ne speriem de ele, amânăm rezolvarea lor și ajungem să ne simțim din ce în ce mai aglomerați și neputincioși.
. Pentru a ne adapta, mecanismul nostru de funcționare se schimbă – apar reacțiile de fugă sau luptă, bătăile inimii și respirația se accelerează, ne concentrăm atenția pe probleme și căutarea imediată de rezolvări. Trăim aceste momente ca stări de agitație, neliniște, tensiune, încordare.
Stres negativ, dar și stres pozitiv?
. Stresul nu are întotdeauna efecte nefaste, de fapt, există două tipuri de stres, și anume:
. Eustresul sau stresul adaptativ. Acesta reprezintă un răspuns normal al organismului, ne ajută să reacționam prompt, ne mobilizăm și rezolvăm rapid problemele. În timp, eustresul ajută la evoluția noastră personală, devenim mai eficienți, mai productivi.
. Distresul sau stresul negativ. Spre deosebire de primul, acesta reprezintă un răspuns exagerat al organismului, care ne consumă resursele, ne diminuează capacitatea de efort, ne face mai vulnerabili în fața problemelor, ne dezorganizează, ajungem să ne abandonăm responsabilitățile, să trăim emoții de anxietate (agitație, neliniște, îngrijorări excesive) și depresie (tristețe intensă, apatie, oboseală cronică), să somatizăm (tensiune musculară, gastrită, migrene etc.).
Cum poate fi combătut stresul negativ?
. Trebuie să învățăm să facem diferența dintre eustres și distres, să înțelegem că obiectivul nu este eliminarea stresului, ci reglarea stării de stres, să o aducem la un nivel adaptativ. Este foarte util să identificăm stresorii cu care ne confruntăm zi de zi, să ne monitorizăm gândurile și comportamentele de stres, senzațiile fiziologice.
. Pentru diminuarea distresului, o soluție o reprezintă ședințele de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Terapia se axează pe:
- exercițiile de relaxare;
- creșterea calității somnului;
- corectarea stilului de gândire disfuncțională;
- optimizarea resurselor personale;
- managemenul timpului și rezolvarea de probleme;
- exersarea comunicării cu asertivitate;
- cultivarea emoțiilor pozitive prin practicarea optimismului.
Pentru stabilirea şedinţei de psihoterapie sau pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi.
. “Un vapor este în siguranță în port, dar vapoarele nu sunt făcute ca să zacă în porturi.” William G. Shedd