Telefon: 0721.349.765 Telefon: 0764.443.184
E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.r o
Anorexia Nervoasă
Anorexia nervoasă prezentată după criterii de diagnostic conform DSM -IV-TR :
- Refuzul de a menține greutatea corporală la, sau deasupra unei greutăți normale minime penru etate și înălțimea sa;
- Frica intensă de a nu lua în greutate sau de a veni gras(ă), chiar dacă este subponderal(ă);
- Perturbarea modului în care este experimentată greutatea sau conformaţia corpului propriu, nedatorată influenţei greutăţii sau conformaţiei corporale asupra autoevaluării sau negarea seriozităţii greutăţii corporale actuale scăzute;
- La femeile postmenarhice, amenoree, adică absenţa a cel puţin trei cicluri menstruale consecutive.
De menționat tipul :
-Tip restrictiv – în cursul episodului actual de anorexie nervoasă, persoana nu s-a angajat reglementat într-un comportament de mâncat compulsiv sau de purgare.
-Tip de mâncat compulsiv/purgare : în cursul episodului actual de anorexie, pacienta se angajează cu regularitate într-un comportament de mâncat compulsiv sau de purgare (vărsături autoprovocate, abuz de laxative, diuretice sau clisme).
Consecinţele anorexiei
. Într-o primă fază scăderea, afectarea randamentului profesional, irascibilitate, insomnia, diminuarea dorinţei sexuale, izolare socială, depresie majoră, elemente obsesiv-compulsive.
. Afectarea organismului (creier și nervi, circulație, intestine, hormnoni, păr, inimă, rinchi, fluide corporale, mușchi și încheieturi), scăderea drastică a imunității și chiar posibil deces prin cașexie.
. O parte considerabilă a elevilor cu anorexie prezinta simptome care să satisfacă criteriile pentru cel puțin o tulburare de personalitate, ca de exemplu gândire inflexibilă, perfecționism, sentimentele de ineficiență, necesitatea imperioasă de a controla ambiția proprie, inițiativă, spontaneitate și expresie emoțională restrânsă.
Tratamentul anorexiei
. Tratamentul specific anorexiei include recuperarea nutrițională, intervenția psihosocială și medicația. Toate aceste abordări au rolul de a corecta malnutriția pacientului, de o îmbunătățire a stima de sine, distorsiunile culturale și cognitive, de ai recupera deficitele psihologice, comportamentale și sociale.
Pentru specificul, diagnosticul și tratamentul acestor tulburări nu puteți contacta.