Telefon: 0721.349.765 Telefon: 0764.443.184
E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro
Anxietatea generalizată
. Anxietatea generalizată este o manifestare excesivă a grijilor, a temerilor în legătură cu diverse şi multiple evenimente din viaţa de zi cu zi. Diagnosticul de tulburare anxioasă generalizată se stabileşte atunci când persoana manifestă de cel puţin 6 luni temeri excesive, catastrofări cu privire la sănătatea, siguranţa personală sau familială, latura financiară, sentimentul puternic de pericol iminent. Adesea aceste griji sunt nerealiste sau exagerate, viaţa zilnică devine dominată de griji şi frici permanente, astfel anxietatea generalizată ajunge să altereze gândirea persoanei şi funcţionarea ei socială.
Simptomele anxietăţii generalizate:
- îngrijorări excesive şi inflexibilitate în gândire;
- oboseală accentuată, moleşeală;
- dificultăţi de concentrare;
- senzaţie de nod în gât;
- insomnii/parasomnii;
- tensiune musculară;
- dureri de cap;
- transpiraţii;
- iritabilitate;
- agitaţie.
Cauzele anxietăţii generalizate
. Anxietatea generalizată are la baza factorii stresanţi şi traumatizanţi din mediu, precum şi predispoziţia genetică şi dezechilibrele chimice de la nivelul creierului.
. Prin învăţarea timpurie a unor tipare de gândire şi comportamente dezadaptative sunt stimulate anumite conexiuni dintre celulele creierului, care duc apoi la modificări ale substanţelor chimice. Anxietatea poate fi învăţată din familie, aportul factorilor genetici fiind destul de crescut – peste 20%.
. Anxietatea generalizată nu apare singură, ci de regulă este însoţită de alte tulburări psihologice (depresie, panică, fobii, consum excesiv de substanţe etc.).
. Cele mai frecvente nelinişti sunt cu privire la problemele actuale (teama pierderii locului de muncă, dificultăţi financiare, conflicte cu colegii de serviciu) şi posibile probleme de viitor (anticiparea râului, boala, accident, griji cu privire la propria persona sau faţă de persoanele dragi să nu li se întâmple ceva subit, grav).
Tratarea anxietatăţii generalizate
. Tratamentul medicamentos constă în anxiolitice şi antidepresive. Acesta este prescris la nevoie de către medicul psihiatru. Medicaţia administrată în tulburările de anxietate are atât avantaje cât şi dezavantaje, indicaţii şi contraindicaţii.
. În cele mai multe dintre cazuri anxietatea se poate tratata eficient prin psihoterapie, iar reuşita demersului diferă de la o persoană la alta – şi mai ales depinde de motivaţia clientului. Psihoterapia cognitiv-comportamentală se bazează pe schimbarea tiparelor de gândire neproductive sau intruzive. Clientul învăţa să utilizeze exerciţiile de relaxare, resctructurare cognitivă şi expunere controlată la stimulii care îi produc anxietate.
. Persoana îşi examinează sentimentele şi învăţă să separe gândurile realiste de cele nerealiste, astfel începe să simtă emoţii mai adaptative şi să îşi schimbe comportamentul nedorit.
. Prin tehnicile de relaxare vă dezvoltaţi capacitatea de a face faţă stresului şi începeţi să vă descurcaţi mai bine în situaţiile dificile. Pentru programări sau alte informaţii ne puteţi contacta.
. “Anxietatea este rugina vieţii, distrugându-i fericirea şi slăbindu-i puterea.” Tryon Edwards