fb linkedin twitter rss mail
background psihoutil

 

Telefon: 0764.443.184                                   Telefon:  0721.349.765

E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro            E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro

         

          Atacurile de panică însoţite de agorafobie

 

Vă invităm să citiţi şi alt articol despre anxietate:

Hipocondria (Clic pe text pentru a vă informa.)

.      Tulburarea de panică cu agorafobie constă în atacuri de panică neaşteptate, recurente cu agorafobie. Apare mai frecvent la femei, comparativ cu bărbaţii.

 Caracteristile  atacurilor de panică

.      Atacurile de panică sunt caracterizate de stări extreme, în care se înregistrează apariţia spontană a sentimentelor de teamă intense, teroarea asociată cu simptome somatice şi cognitive, cum ar fi: tahicardie, tremur, transpiraţie senzaţie de leşin, greaţă sau detresă abdominală, derealizare sau depersonalizare, frica de a înnebuni sau de a nu pierde controlul.

Caracterisiticile agorafobiei

.     Teamă  puternică de spaţiile sau locurile deschise (pieţe, magazine, aglomeraţie, mijloace de transport, traversarea unui pod etc.), din care ieşirea pare dificilă sau în care ajutorul pare greu de obţinut în cazul unor stări intense de anxietate.

.     Deseori agorafobia se declanşează ca urmare a unui atac de panică, persoana care trăieşte această experienţă dureroasă are tendinţa de a asocia apariţia atacului de panică cu situaţia în care acesta s-a declanşat, astfel persoana începe să evite locurile în care a trăit atacurile de panică. Cum atacurile de panică se pot produce în multe locuri, persoanele ajung să extindă din ce în ce mai mult comportamentul de evitare, unii oameni ajung  în situaţia de a se izola în casă.

Caracteristicile  tulburării de panică cu agorafobie

.      În plan fiziologic pot apărea senzaţii de amorteală, înţepături, căldură, sufocare, leşin.      Cognitiv  apar gândurile catastrofice, dificultatea de a controla aceaste temeri duc la sentimente de eşec, depersonalizare sau derealizare, senzaţia de vid mintal, teama de a pierde controlul, de a comite acte iraţionale, de a înnebuni sau frica de moarte.

.     În plan comportamental, persoana începe să evite situaţiile, locurile în care a experimentat un atac de panică crezând că acel loc a dus la declanşarea  atacului de panică. Oamenii care se confruntă cu atacurile de panică însoţite de agorafobie pot dezvolta şi alte tulburări, cum ar fi, anxietatea generalizată, depresie. Mai grav, persoanele în cauză sunt tentate să facă exces de medicamente, substanţe sau alcool.

Tratamentul tulburării de panică şi agorafobie   

.      Atacurile de panică cu agorafobie se tratează eficient cu ajutorul tehnicilor specifice psihoterapiei cognitiv-comportamentale.  În primul rând îi explicăm clientului  mecanismele de declanşare şi de menţinere în planurile – fiziologic, cognitiv şi comportamental ale atacului de panică cu agorafobie, apoi intervenim asupra emoţiilor cu scopul de a-l învăţa pe client să işi controleze reacţiile fiziologice pentru a dobândi sentimentul de siguranţă în situaţiile pe care le consideră dificile. Tot în acest demers instruim pacientul în exerciţiile de respiraţie completă şi relaxare musculară. Teama clientului se diminuează şi începe să se simtă pregătit să-şi reia viaţa socială, să se ocupe mai liniştit de activităţile pe care le-a amânat şi evitat din cauza bolii.

Dacă vă confruntaţi cu aceste tulburări de anxietate, vă puteti regăsi speranţa apelând la psihoterapie.

.      “Nu este de ajuns să ştim, trebuie să aplicăm. Nu este de ajuns să vrem, trebuie să facem.” Johann von Goethe

Copyright - S.C.P.P. Patrascu & Pirvan – PSIHOUTIL. Toate drepturle rezervate.
www. psihoutil.ro / Webdesign by Atelier de Web / 08.08.2022 - 10:16