fb linkedin twitter rss mail
background psihoutil

Telefon: 0764.443.184                               Telefon: 0721.349.765

E-mail: gabriel.pirvan@psihoutil.ro        E-mail: roxana.patrascu@psihoutil.ro

                               

                                  Sexualitatea

 

Aici puteţi citi şi despre ejacularea precoce.

.     Sexualitatea se referă la toate însuşirile morfologice, fiziologice şi psihologice carcateristice sexelor şi  fenomenului sexual. De asemenea, se referă la modul în care oamenii se autoexprimă ca entităţi sexuale. Include un numar mare de activităţi sexuale şi o varietate de comportamente, acţiuni şi teme.

.    Tulburările de natură sexuală sunt foarte diverse şi pot interesa dorinţa, excitaţia, orgasmul, algia ca, de exemplu:

  •  tulburări ale dorinţei sexuale (ex. scăderea dorinţei sexuale şi aversiunea sexuală);
  •  tulburări ale excitaţiei sexuale (ex. tulburarea de excitaţie sexuală feminină şi disfuncţia erectilă);
  •  tulburări orgasmice (ex. tulburarea orgasmică feminină şi masculină, ejacularea precoce);
  •  tulburări sexuale dureroase (ex. dispareunia, vaginismul).

.      Cauzele  tulburărilor sexuale pot apărea ca urmare a unor:

  • boli organice (ex. diabetul zaharat, hipertensiunea, insuficienţa renală etc.);
  • substanţe (ex. alcoolul, drogurile, anumite medicamente etc.);
  • tulburări psihice (exanxietatea de performanţă, depresia etc.)

.     Tulburările sexuale generate de probleme psihice pot fi abordate prin intermediul  metodelor şi tehnicilor de psihoterapie. De exemplu, în psihoterapia comportamentală, care se bazează pe principiile învăţării, disfuncţia sexuală este interpretată ca fiind un comportament dezadaptativ învăţat şi, totodată, ca o expresie a unei frici de interacţiunea sexuală. În acest caz, terapeutul poate utiliza metoda desensibilizării sistematice alcătuind o listă a situaţiilor care îl sperie pe pacient, de la situaţia care îl sperie cel mai puţin la situaţia care îl sperie cel mai mult. De exemplu, pentru o pacientă, sărutul poate genera o teamă de intensitate mijlocie, în timp ce penetrarea vaginală poate induce o teamă foarte puternică. Apoi, pacienta este învăţată să îşi depăşească teama, prin intermediul unor tehnici de relaxare, începând de la situaţiile cel mai puţin stresante şi până la situaţia cea mai stresantă. În etapa următoare pacienta învaţă să comunice asertiv, adică cum să exprime deschis şi fără teamă, nevoile sale sexuale faţă de partenerul său, precum şi să refuze cererile acestuia atunci când le percepe ca fiind nepotrivite.

.      “Iubirea este singura modalitate de a înţelege altă fiinţă umană în miezul cel mai adânc al personalităţii sale.” Vicktor Frankel

Copyright - S.C.P.P. Patrascu & Pirvan – PSIHOUTIL. Toate drepturle rezervate.
www. psihoutil.ro / Webdesign by Atelier de Web / 19.09.2024 - 21:17